Ontstoken tandvlees - Tandartsenpraktijk Vlaardingen-Oost

Ontstoken tandvlees

Mooi roze van kleur en strak om de tanden en kiezen. Dat is hoe wij bij Tandartsenpraktijk Vlaardingen-Oost je tandvlees het liefste zien. Want gezond tandvlees is een voorwaarde voor een gezond gebit.

Wat merk je van een ontstoken tandvlees?

Maar tandvlees kan ook rood, gezwollen of teruggetrokken zijn en zelfs bloeden. Soms is er ook een vieze smaak in de  mond of heeft de patiënt last van een slechte adem. Er kan dan sprake zijn van tandvleesontsteking: gingivitis. Een tandarts of preventieassistente kan goed vaststellen of hiervan sprake is. Ontstoken tandvlees kan pijnlijk zijn bij het tandenpoetsen of bijvoorbeeld tijdens het flossen, maar u hoeft er zelf geen klachten aan te ervaren. Toch is het belangrijk om uw tandvlees gezond te houden. Want als tandvleesontsteking zich verder uitbreidt naar botafbraak; parodontitis, kan door het verlies van kaakbot dit uiteindelijk lijden tot verlies van de tanden en kiezen.

Hoe ontstaat het?

Om dat goed uit te leggen is het belangrijk te beginnen bij hoe tandvleesontsteking ontstaat. Dagelijks eten en drinken zorgt voor tandplaque op je tanden en kiezen. Door goed te poetsen verwijder je deze tandplaque. Toch kan het zijn dat er tussen de tanden en kiezen of in de overgang naar het tandvlees, tandplaque achterblijft. Wanneer de tandplaque niet verwijderd wordt, verkalkt het tot tandsteen. Vervolgens zal nieuwe tandplaque zich hier weer aan hechten. De bacteriën uit de tandplaque veroorzaken vervolgens een ontsteking.

Wanneer een tandvleesontsteking wordt verwaarloosd bestaat de kans dat deze uitbreidt naar het onderliggende kaakbot. Hierdoor laat het tandvlees nog verder los en komen tanden en kiezen losser te staan. Verlies van het kaakbot zal uiteindelijk zorgen voor verlies van tanden en kiezen.

Wat doe je eraan?

Het is dus zeer belangrijk om een ontsteking aan het tandvlees te voorkomen door zelf een goede mondhygiëne te handhaven, regelmatig voor een controle naar je tandarts te gaan en je gebit grondig te laten reinigen. De preventieassistente kan tandsteen verwijderen met behulp van handinstrumenten of met behulp van ultrasone trillingen. Ook kan onze preventieassistente je tips en instructie geven om nog beter te poetsen en te reinigen tussen de tanden en kiezen om zo ontstoken tandvlees te voorkomen. Mocht je helaas toch te maken hebben met gingivitis (ontstoken tandvlees) of zelfs parodontitis (botafbraak rondom de wortels), dan adviseren onze tandartsen en/of preventieassistentes je graag de juiste behandeling.

Vragen over ontstoken tandvlees?

Onze specialisten helpen u graag met een passend advies.
Neem contact op voor een afspraak en vraag naar de mogelijkheden.