Wat houdt een wortelkanaalbehandeling in? Dit leggen we je graag uit. Je tanden en kiezen zitten met een wortel vast in je kaak. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. Samen vormen deze wortelkanalen een zenuw of pulpa. Door bijvoorbeeld tandbederf, een harde val of een lekkende vulling kan deze zenuw ontstoken raken. Als patiënt ervaar je dan gevoeligheid bij warm en koud en kan je een dikke wang of flinke kiespijn krijgen. Tijdens het maken van een controlefoto kan de tandarts ook een necrotische (dode) zenuw waarnemen, waar je zelf nog geen klachten aan had.
De oplossing voor deze ontstoken of necrotische zenuw(en) is een wortelkanaalbehandeling.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden er eerst een aantal voorbereidende stappen gevolgd. Zo wordt er een foto gemaakt om de ontsteking en de anatomie van de wortels en kanalen goed in kaart te brengen. Daarna zal de tandarts de plaats van de betreffende tand of kies verdoven.
Een cofferdam of rubberdam is een rubberen lapje dat de tandarts vervolgens rondom de kies legt, om deze zo te isoleren. Denk aan de groene doek die een chirurg gebruikt tijdens een operatie. Dan is het werkgebied schoon en klaar voor de vervolgstappen van een wortelkanaalbehandeling.
De tandarts zal de kies aan het kauwvlak openen en dan met kleine vijltjes al het ontstoken weefsel en de zenuw verwijderen. De kies wordt daarna goed gespoeld met een desinfecterende vloeistof. Uiteraard moet de kies ook weer worden opgevuld en dat doet de tandarts met rubberen stiftjes en cement. Daarna wordt de kies weer afgesloten met een vulling.
Vaak wordt de gehele behandeling over 2 afspraken verdeeld. De eerste afspraak is om de zenuw grotendeels te verwijderen, kies schoon te maken en een noodvulling te plaatsen. Na deze behandeling kan de patiënt een paar dagen napijn ervaren die doorgaans met paracetamol goed te bestrijden is. Blijvende pijn na een wortelkanaalbehandeling komt weinig voor. De tweede afspraak is om een permanente vulling te plaatsen. Ook kan het zijn dat er een kroon geplaatst moet worden na een wortelkanaalbehandeling om breuk te voorkomen. Een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan is immers bros en kan eerder afbreken dan een gezonde kies.
Of de kosten van een wortelkanaalbehandeling worden vergoed door je zorgverzekeraar, is afhankelijk van je gekozen pakket.
Spijtig genoeg is een tand of kies soms niet meer te redden. Een wortelkanaalbehandeling heeft dan niet het juiste effect, omdat de ontsteking te veel schade heeft aangericht. Uiteraard bespreekt de tandarts dit met je en kijken we naar de opties om de tand of kies te vervangen door bijvoorbeeld een brug, frame of een implantaat.
Onze specialisten helpen u graag met een passend advies.
Neem contact op voor een afspraak en vraag naar de mogelijkheden.